fbpx

Kucharz

  • gallery

Kucharz to zawód dla tych, którzy lubią nie tyle jeść, co gotować. Chcą zdobyć umiejętność stosowania zasad prawidłowego żywienia, przygotowania oraz sporządzania smakowitych potraw i posiłków,  poruszania się na rynku pracy i w środowisku społecznym.  Zaspakajania podniebień nawet bardzo wybrednych smakoszy. W obszarze (T.6.) -turystyczno – gastronomicznym wciąż brakuje na rynku pracy fachowców.

 

 

512001 Kucharz
Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania
Charakterystyka zawodu Zawód proponowany głównie gimnazjalistom ze smykałką do gotowania, sporządzaniapotraw i posiłków oraz grillowania. Dla uczniów, którzy w przyszłości chcą pracować w tymzawodzie kucharza lub pokrewnych. Nie jest to zawód wyłącznie zarezerwowany dla kobiet. Jak wynika z prowadzonych badań na ryku pracy, czołówkę światową w tej branży stanowią mężczyźni. Dobry kucharz jest w cenie złota na rynku pracy. 
Czas trwania nauki 3 lata w systemie dziennym – szkoła prywatna –  na prawach szkoły publicznej
Wykształcenie Zawodowe – nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe
Kwalifikacja zawodowa K.1.-Sporządzanie potraw i napojów – obszar (T.6.)
Kwalifikacje dodatkowe W trakcie procesu edukacyjnego młodzież ma możliwość ukończenia (proponowanych przez szkołę dla zawodu) kursów;

kelner i barman,

– teoretycznego i praktycznego na prawo jazdy kat. B.

(Dodatkowo proponowane kursy wg zainteresowań uczniów)

Perspektywy zawodowe Praca w zakładach i placówkach gastronomicznych (stołówkach, barach, restauracjach, fast foodach, pizzeriach itp.) – jako kucharz.

Po ukończeniu odpowiedniego kursu kwalifikacyjnego praca, jako:

barista – w  kawiarniach, resaturacjach, pubach (specjalista od wybierania, parzenia i podawania kawy),

sommelier – w kawiarniach, restauracjach, pubach (doradca w zakresie win, wykwalifikowany kelner specjalizujący się w podawaniu win),

Prowadzenie działalności gospodarczej w obszarze (T.6.) – turystyczno –  gastronomiczny – własnej:  restauracji, baru, fast foodu, pizzerni, stołówki w obiektach użyteczności publicznej itd.

Perspektywy dalszej edukacji Kontynuowanie nauki w Liceum Uzupełniającym – uzyskanie matury.

Kontynuowanie nauki w formie kursów kwalifikacyjnych – zdobywając nowe umiejętności.

Wykaz przedmiotów zawodowych Kształcenie zawodowe teoretyczne:

– Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii;

– Działalność gospodarcza w gastronomii;

– Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem;

– Język obcy w gastronomii.

Kształcenie zawodowe praktyczne:

– Procesy technologiczne w gastronomii – zajęcia praktyczne;

– Gastronomia w praktyce –  zajęcia praktyczne.