Kucharz
Kucharz to zawód dla tych, którzy lubią nie tyle jeść, co gotować. Chcą zdobyć umiejętność stosowania zasad prawidłowego żywienia, przygotowania oraz sporządzania smakowitych potraw i posiłków, poruszania się na rynku pracy i w środowisku społecznym. Zaspakajania podniebień nawet bardzo wybrednych smakoszy. W obszarze (T.6.) -turystyczno – gastronomicznym wciąż brakuje na rynku pracy fachowców.
512001 Kucharz | |
Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania | |
Charakterystyka zawodu | Zawód proponowany głównie gimnazjalistom ze smykałką do gotowania, sporządzaniapotraw i posiłków oraz grillowania. Dla uczniów, którzy w przyszłości chcą pracować w tymzawodzie kucharza lub pokrewnych. Nie jest to zawód wyłącznie zarezerwowany dla kobiet. Jak wynika z prowadzonych badań na ryku pracy, czołówkę światową w tej branży stanowią mężczyźni. Dobry kucharz jest w cenie złota na rynku pracy. |
Czas trwania nauki | 3 lata w systemie dziennym – szkoła prywatna – na prawach szkoły publicznej |
Wykształcenie | Zawodowe – nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe |
Kwalifikacja zawodowa | K.1.-Sporządzanie potraw i napojów – obszar (T.6.) |
Kwalifikacje dodatkowe | W trakcie procesu edukacyjnego młodzież ma możliwość ukończenia (proponowanych przez szkołę dla zawodu) kursów;
– kelner i barman, – teoretycznego i praktycznego na prawo jazdy kat. B. (Dodatkowo proponowane kursy wg zainteresowań uczniów) |
Perspektywy zawodowe | Praca w zakładach i placówkach gastronomicznych (stołówkach, barach, restauracjach, fast foodach, pizzeriach itp.) – jako kucharz.
Po ukończeniu odpowiedniego kursu kwalifikacyjnego praca, jako: – barista – w kawiarniach, resaturacjach, pubach (specjalista od wybierania, parzenia i podawania kawy), – sommelier – w kawiarniach, restauracjach, pubach (doradca w zakresie win, wykwalifikowany kelner specjalizujący się w podawaniu win), Prowadzenie działalności gospodarczej w obszarze (T.6.) – turystyczno – gastronomiczny – własnej: restauracji, baru, fast foodu, pizzerni, stołówki w obiektach użyteczności publicznej itd. |
Perspektywy dalszej edukacji | Kontynuowanie nauki w Liceum Uzupełniającym – uzyskanie matury.
Kontynuowanie nauki w formie kursów kwalifikacyjnych – zdobywając nowe umiejętności. |
Wykaz przedmiotów zawodowych | Kształcenie zawodowe teoretyczne:
– Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii; – Działalność gospodarcza w gastronomii; – Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem; – Język obcy w gastronomii. Kształcenie zawodowe praktyczne: – Procesy technologiczne w gastronomii – zajęcia praktyczne; – Gastronomia w praktyce – zajęcia praktyczne. |
Tag:kucharz